Een stukje geschiedenis over bouwmaterialen

Bouwmaterialen

Al sinds het begin van de mensheid is de mens bezig met bouwen. In eerste instantie voor een eigen huisje om beschut te zijn tegen de weersinvloeden, maar later ook een uitbreiding naar fabrieken, kantoren, ziekenhuizen, tot kunstwerken aan toe. Al deze gebouwen bestaan uit materiaal, wat wij allemaal onder de noemer bouwmaterialen plaatsen. Je kunt je afvragen of het wel mogelijk is om een onderscheidt in de diverse bouwmaterialen te maken. Het begrip bouwmaterialen is zo ontzettend breed, dat eigenlijk alles wat met bouwen te maken heeft eronder kan vallen. In ieder geval kan je een onderscheid maken in de twee meest gebruikte soorten bouwmaterialen: hout en steen. Dit zijn vaak de basismaterialen, dat in ieder gebouw terug is te vinden. 


De geschiedenis van bouwmaterialen

Materiaal om te bouwen is al zo oud en gaat terug tot het begin van de menselijke geschiedenis. Hierbij is hout altijd al aanwezig geweest en ook veelvuldig gebruikt. Vaak ook in combinatie met ander materiaal zoals stro, riet en leem. Ook deze eenvoudige materialen kan je dus onder bouwmaterialen scharen. De echte grote steden ontstonden pas, toen men natuursteen ging gebruiken voor de bouw. Hierdoor werd een groot probleem opgelost wat veelvuldig in het verleden voorkwam, namelijk brandgevaar. Hele steden en dorpen zijn in het verleden in de as gelegd en het gebruik van natuursteen verminderde die kans aanzienlijk. Ook was het nu mogelijk om imposante gebouwen te bouwen, zoals paleizen en kerken.  De Romeinen waren de eersten die beton uitvonden. Dit was nog niet het beton wat wij tegenwoordig kennen, omdat het kalk bevat, maar er zijn nog steeds Romeinse gebouwen te vinden die opgetrokken zijn uit dit beton. Om onduidelijke redenen, is de evolutie van beton niet echt doorgezet na het Romeinse tijdperk. Waarschijnlijk, omdat toen de baksteen uitgevonden werd. Vanaf die tijd bestonden gebouwen vooral uit baksteen en hout, gecombineerd met andere materialen. Pas in de 19e eeuw, kwam beton weer in het daglicht te staan, door de uitvinding van gewapend beton. Tegenwoordig wordt in alle bedrijfstakken waar bouwmaterialen gebruikt worden, beton vaak als een basis gebruikt.


De wet in Nederland 

Even vier muurtjes metselen en een dakje plaatsen is in Nederland niet voldoende voor een huis. Wij hebben hier in Nederland dan ook te maken met het bouwbesluit. Hierbij worden eisen gesteld aan gebouwen, wat rechtstreeks van invloed is op de te gebruiken bouwmaterialen. De bouweisen en bouwmaterialen dienen te voldoen op het vlak van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid, maar ook op het gebied van warmte- en geluidsisolatie.  Omdat bouwmaterialen zo'n ontzettend breed begrip is, zijn er nog vele ander materialen te noemen. Maar de basismaterialen voor de bouw blijven steen en hout.

Ben je op zoek in de omgeving Eindhoven naar een plek waar je de bouwmaterialen vindt die je zoekt? Neem dan eens een kijkje bij deze bouwmarkt Veldhovense Bouwmaterialen.

Delen