Het hoe en waarom van ontijzering

Ontijzering

Onze aarde bevat onder de grond een enorme massa aan verschillende soorten gesteente. Tevens kunnen wij onder de grond enkele lagen grondwater vinden, die langs het gesteente stromen en daardoor allerlei stoffen, afkomstig uit het gesteente meevoeren. Er zijn vele steensoorten die opgelost ijzer bevatten. Ook dit ijzer komt in het grondwater terecht. Wij maken veel gebruik van zowel grondwater als oppervlakwater, waarbij oppervlakwater minder ijzer bevat, doordat het niet in aanraking met het gesteente komt en het met regen vermengd wordt. Toch bevat ook oppervlakwater een bepaalde hoeveelheid ijzer. We gebruiken dit water voor onder andere ons drinkwater. Omdat wij niet teveel ijzer mogen binnenkrijgen, moet er dus een ontijzering van het water plaatsvinden.


Waarom ontijzering?

Een beetje ijzer in ons drinkwater kan helemaal geen kwaad. Sterker nog, de mens heeft juist ijzer nodig. Maar er zijn gebieden waar het ijzergehalte in het grondwater dusdanig hoog is, dat het sterk af te raden is om het te drinken, omdat dit de gezondheid kan schaden. Daarnaast is water met een verhoogd ijzergehalte, absoluut niet lekker om te drinken, want er zit een onaangename smaak aan. Ook de geur is niet echt lekker en de kleur van het water is roodachtig. Niet echt uitnodigend om daarvan te drinken. Een andere reden voor ontijzering is, dat teveel ijzer, allerlei waterinstallaties en leidingen kan beschadigen. Het ijzer hecht zich vast in leidingen en sproeikoppen, waardoor je al snel met verstoppingen te maken krijgt. Ook voor de agrarische sector is ontijzering nodig, want teveel ijzer kan de gewassen beschadigen.

Er is een norm vastgesteld voor het hoeveelheid ijzer in ons (drink)water:

• Drinkwater voor huishoudelijk gebruik – maximaal 0,2 milligram per liter.

• Drinkwater voor dieren – tussen de 0,2 en 0,5 milligram per liter.

• Reinigen van melkmachines en tanken – 0,2 milligram per liter of minder.


Hoe werkt ontijzering?

Het verwijderen van ijzer kan met een vrij eenvoudige methode. Het ijzerhoudende grondwater moet belucht worden, waardoor het ijzer als zogenaamde ijzervlokken in het water neerslaat. Deze ijzervlokken zijn dan nog wel in het water, maar dan als samengevoegde delen. Door de methode van oxidatie, zal het ijzer uit het water moeten komen. De gemakkelijkste manier is dit door zandfiltering. Voorbeeld:  Een boer heeft op zijn land last van een verhoogd ijzergehalte in zijn grond. Hij pompt het water op in een groot bassin (beluchtingsvijver). Door beluchting van het grondwater, slaat het ijzer neer in het zand op de bodem. Nu kan de boer zijn schone water met een pomp overpompen, maar dan wel met een andere pomp, dan de pomp om het grondwater naar boven te halen.  Er zijn nog diverse andere manieren, waarbij ook veel gebruik gemaakt wordt van ontijzeringsinstallaties.

Benieuwd naar een bedrijf dat zich richt op ontijzering van grondwater? Kijk dan eens bij Van der Haar Waterprojecten.

Delen