Veranda

Veranda

Wat maakt een veranda zo bijzonder?

Door het grote temperatuurverschil en andere negatieve invloeden van het klimaat in ons land speelt het leven zich voor een groot deel binnen af. In tegenstelling tot landen ten zuiden van het onze, en landen aan de andere kant van die grote plas water hebben we naar onze eigen mening te weinig zon om eens gezellig buiten te gaan zitten keuvelen met de buren.

Maar in de zomers zijn er ook in ons kikkerlandje veel dagen, en vooral veel avonden die wel mogelijkheden bieden om de tijd buiten door te brengen. Dat de regen dan roet in het eten kan gooien is beken, en juist voor die omstandigheden is de veranda uitgevonden.

Een overkapping met een dek, wordt meestal volledig opgetrokken uit hout. De echte veranda is rond de hele woning gebouwd. Daardoor ontstaan verschillende leefomgevingen voor bloemen en planten, afhankelijk van het aantal zonuren die een zijde van de woning geniet. Behalve tuinieren op kleine schaal zijn er diverse ander liefhebberijen die op een veranda, in natuurlijk licht, beter tot hun recht komen dan binnenshuis. Tekenen en schilderen, glas-in-lood ramen produceren om er maar een paar te noemen.

Ga weer gezellig lezen

Een boek lezen klinkt in deze moderne maatschappij al snel ouderwets, maar wat is er beter dan de vroege en late avonduren door te brengen met een goed boek en een goed glas wijn, in een droog en windvrij deel van je eigen huis?

Door de overkapping zal het er droog blijven, ook bij echt slecht weer. Er ontstaat vaak een mini-klimaat op en rond de veranda, waardoor het hele huis warmer blijft, ook in koude winters. De bescherming tegen weer en wind zorgt voor een temperatuur die een of twee graden hoger is dan in het 'echte buiten'.

Doe het zelf, of niet?

Mocht je van plan zijn een veranda te bouwen rond je eigen huis, probeer dan goede plannen te maken en laat je goed voorlichten over het weer in jouw buurt. Houdt ook rekening met de manier waarop de wind rond het huis speelt, die zal sterk veranderen door de overkapping en de halfhoge wanden.

Zoek een houtsoort uit die echt weerbestendig is, laat de planken en balken krimpen en rekken door de ze een tijdje buiten te leggen, op een droge en beschermde plek.

Doe alles zo veel mogelijk zelf, maar leg de elektrische verlichting niet zelf aan, laat dat aan een specialist over. Ook het dakdekken, met riet of pannen, is vakwerk dat je beter niet zelf kunt doen.

Voor de mogelijkheden kijk je eens bij SVK Benelux.

Delen